Μετάβαση στο περιεχόμενο

Shishito: Οι πιπερίτσες έκπληξη της ασιατικής κουζίνας

Οι πιπερίτσες Shishito είναι φουλ αρωματικές, πεντανόστιμες και ανεπαίσθητα πικάντικες. Μέχρι που θα πετύχεις τη μία που βάζει φωτιά!

Τις δοκίμασα για πρώτη φορά στις αρχές καλοκαιριού κι έκτοτε δεν λείπουν από το ψυγείο μου. Μικρούλες όσο το μικρό δάχτυλο του χεριού, λαμπερές και καταπράσινες, και τόσο μυρωδάτες που ανοίγω την πόρτα του ψυγείου και η ευωδιά τους ξεχύνεται στη στιγμή. Δεν είχα ιδέα για τις πιπερίτσες ποικιλίας shishito γιατί δεν αντέχω καθόλου τα καυτερά αλλά η περιέργεια με έκανε να τις δοκιμάσω. Λοιπόν οι πιπερίτσες αυτές βγάζουν στη γλώσσα μια ανεπαίσθητη σπιρτάδα, δεν τη λες ακριβώς κάψιμο, μια υπόνοια πικάντικη μόνο, πολύ απολαυστική. Ό,τι πρέπει δηλαδή για όσους δεν αντέχουν τα καυτερά αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν σ’ αυτό το κάτι μυρωδάτο και σπιρτόζικο που έχουν τα πικάντικα υλικά. Η γεύση τους έντονη, θυμίζει τις καλές χωριάτικες πιπεριές του μποστανιού. Τις δοκίμασα ωμές, σε χωριάτικη και τις κατευχαριστήθηκα.

Οι shishito είναι λεπτόφλουδες, ιδανικές και για τηγάνι, έχουν σάρκα κρουστή, τραγανή και ζουμερή και όπως είπα μοσχοβολάνε. Το καταπράσινο χρώμα τους αρχίζει να παίρνει κοκκινωπές-πορτοκαλί αποχρώσεις αν μείνουν μερικές μέρες στο ψυγείο, χωρίς να χάνουν το παραμικρό σε γεύση και άρωμα. Καθώς είναι μικρούλες, είναι ιδανικές για μεζέ, ωμές ή σοταρισμένες για 1-2 λεπτά σε ελάχιστο λάδι (σουσαμέλαιο ή ελαιόλαδο), σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να ζαρώσουν λιγάκι. Οι Ασιάτες τις σερβίρουν έτσι σοταρισμένες, ραντισμένες με λεμόνι και ανθό αλατιού αλλά πειραματίστηκα και με άλλα μαγειρέματα και σας προτείνω μερικές ιδέες:

• Ρίξτε 2-3 ωμές σε περαστές κρύες σούπες όπως με αγγούρι-γιαούρτι-δυόσμο ή στις καλοκαιρινές ντοματόσουπες ή στις διάφορες γκασπάτσο. Το ίδιο και σε σούπες ζεστές, πράσινες, όπως με σπανάκι, με αρακά, με μπρόκολο ή με σέσκουλο -λίγο αργότερα και με σπαράγγια.

• Προσθέστε 1-2 σε ντιπ με βάση το γιαούρτι.

• Ρίξτε μερικές ωμές στην απλή μαρουλοσαλάτα ή στις γιορτινές σαλάτες με πρασινάδες.

• Αξίζει να τηγανίσετε ένα ολόκληρο κεσεδάκι πιπερίτσες σε ελαιόλαδο, όπως κάνουμε με τις κλασικές τηγανητές πιπεριές κέρατο και να τις έχετε στο ψυγείο, έτοιμες για τσιπουρομεζέ.

• Τις κάνετε τεμπούρα με μείγμα από ασπράδι-αλεύρι-νερό, παγωμένα όλα.

• Αν τις σοτάρετε, μπορείτε να τις αρωματίσετε με πολλούς συνδυασμούς: λεμόνι-σκόρδο ή λάιμ με δυόσμο, για παράδειγμα. Μπορείτε να τις αφήσετε ολόκληρες ή να τις καθαρίσετε από κοτσάνια και να τις πολτοποιήσετε στον πολυκόφτη και να έχετε πάντα στο ψυγείο μια σάλτσα ιδανική για ντιπ λαχανικών ή για άλειμμα σε ένα σάντουιτς με ωραία αλλαντικά.

• Γίνονται ωραιότατες τουρσί, με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

• Τυλίγετε καθεμία σε μια φέτα μπέικον και ψήνετε στο γκριλ, μέχρι το αλλαντικό να ροδίσει. Ωραίος μεζές για μπίρα!

• Σκορπίζετε ωμές και ψιλοκομμένες τέτοιες πιπερίτσες σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού αλειμμένες με μπόλικο γαλοτύρι ή άλλο δροσερό αλειφωτό τυρί.

• Τις μοιράζετε, ψιλοκομμένες, ανάμεσα στις στρώσεις μαρινάτου γαύρου για να τον κάνετε διακριτικά πιο πικάντικο και αρωματικό.

Προσοχή! Επειδή όπως είπα, μία στις 10 περίπου είναι έξτρα καυτερή, αποφύγετε να τις έχετε στο τραπέζι όταν τρώνε πιτσιρίκια, για να μην έχετε ξαφνικές και δακρύβρεχτες εκπλήξεις.

Πού τις βρίσκουμε: Σε όλα τα γνωστά σούπερ μάρκετ, σε διάφανα κεσεδάκια των 300 γρ., από την εταιρεία «Άρωμα». Το ίδιο και σε πολλά οπωροπωλεία και ντελί.

της Βιβής Κωνσταντινίδου
gastronomos.gr

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.